Projekt „Zdrowo jem, więcej wiem”


projekt012Projekt
„Zdrowo jem, więcej wiem”

Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Rozogach

Zespół uczniów z klasy II

„Wesołe malinki”

Koordynator: Hanna Wiśniewska

Uczniowie klasy II po nazwą „Wesołe malinki” uczestniczą
 w projekcie Zdrowo jem, więcej wiem”
W ramach etapu jesienno – zimowego dzieci zrealizowały następujące zadania:
Poznajemy warzywa i owoce
– konkurs na najlepszy rysunek „Jem owoce i warzywa”
– Cukier? Nie, dziękuję!
– Reklama zdrowych słodyczy

W czasie realizacji zadań i konkursów dzieci zdobyły wiedzę na temat szkodliwości cukru i słodkich napojów. Warzywa i owoce powinny być spożywane codziennie, gdyż są źródłem witamin i cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zjadanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców chroni przed różnymi chorobami oraz wzmacnia odporność organizmu.
Zdobytą wiedzą chcą podzielić się ze społecznością szkolną  i rodzicami.
Dzieci zachęcają wszystkich do zapoznania się informacjami na temat warzyw i owoców zawartymi w tekście „Kolorowy talerz”.

„Kolorowy talerz, czyli garść informacji o warzywach i owocach”

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz, Instytut Żywności i Żywienia

Czy wiesz, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych? Zadbaj o różnorodne, kolorowe posiłki, a dostarczysz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dowiedzmy się, o czym mówi nam barwa danego owocu lub warzywa.

Warzywa i owoce są ważnym składnikiem diety dzieci – są źródłem przede wszystkim witamin, składników mineralnych i błonnika. Prostą metodą na dostarczenie sobie i dziecku potrzebnych składników pokarmowych jest komponowanie posiłku tak, aby na talerzu znalazły się zróżnicowane kolorystycznie produkty.

Ciemnogranatowy
         Winogrona, borówka czernica (czarna jagoda), czarna porzeczka, śliwka, jeżyna, żurawina – zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Antocyjany są to substancje o właściwościach przeciwutleniających i posiadające zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Substancje te mają także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz korzystnie działają na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność. Antocyjany poprawiają także mikrokrążenie w gałce ocznej – zwiększają elastyczność i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, hamują krzepliwość, a dzięki temu zwiększają przepływ krwi w siatkówce

i poprawiają widzenie. Ta grupa warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C. Witamina C m.in. wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejszając podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zachować dobry stan ścian naczyń krwionośnych, jest najpowszechniejszym przeciwutleniaczem.

Pomarańczowo – żółty

        Marchew, papryka, pomidory, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest prowitaminą A (prowitamina – to związek chemiczny, który w organizmie ulega przekształceniu w witaminę). Witamina A sprzyja tworzeniu się nowych komórek, jest więc konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu u dzieci. Witamina ta bierze także udział w procesie widzenia, zapobiega 'kurzej ślepocie’. Wzmacnia układ immunologiczny -przy niedoborach witaminy A następuje osłabienie odporności. Jest niezbędna do dobrego utrzymania błon śluzowych, odpowiada za wygląd skóry, zapobiega rogowaceniu naskórka. Beta – karoten, jako przeciwutleniacz unieszkodliwia wolne rodniki, działa więc przeciwnowotworowo. Ta grupa warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C – zwłaszcza cytrusy, które w okresie zimowym są dobrym źródłem tej witaminy.

Zielony

     Sałata, szpinak, cykoria, brokuły, natka pietruszki, seler naciowy – zawierają foliany, czyli związki niezbędne w procesie tworzenia i prawidłowego funkcjonowania kwasów DNA i RNA oraz produkcji czerwonych krwinek. Zarówno u dorosłych, jak i dzieci, foliany zapobiegają anemii. Regulują też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Zielone warzywa liściaste są również źródłem witaminy C, witaminy B6 oraz żelaza.

 {gallery}galerie/2020_2021/projekt_kl2{/gallery}

Ostatnie aktualności

Zdrowe kanapki

Na zajęcia w ramach programu Laboratoria Przyszłości uczniowie mieli okazję przygotować zdrowe i smaczne kanapki! Ta niby codzienna czynność nie tylko rozwijała ich umiejętności kulinarne,

Święto Drzewa 2024

W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła po raz kolejny włączyła się w obchody Święta Drzewa. Uczniowie klasy III pod kierunkiem wychowawczyni p. Hanny Wiśniewskiej i